Systeem opstellingen

Systemische opstellingen zijn een manier om problemen in organisaties, gezinnen en individuen op te lossen. Mensen stellen symbolen op om relaties en problemen zichtbaar te maken en deze te veranderen. Het gaat om het grotere beeld en niet alleen om individuele problemen en richt zich op onbewuste aspecten van de situatie.

Systemische opstellingen werken als volgt:

  1. De opsteller (persoon die het opstelling organiseert) stelt een vraag of probleem vast.
  2. Deelnemers aan de opstelling representeren symbolisch leden van het systeem, zoals familieleden, afdelingen in een organisatie, of andere relevante rollen.
  3. De opsteller gebruikt de symbolische representaties en interacties tussen deelnemers om de structuren en dynamieken in het systeem zichtbaar te maken.
  4. Door de opstelling en de interacties tussen de symbolische figuren, kunnen inzichten en oplossingen naar boven komen die anders niet zichtbaar of bespreekbaar waren.
  5. De opsteller en deelnemers werken samen om veranderingen door te voeren en oplossingen te implementeren.

Het doel is om inzichten te krijgen en problemen op te lossen door samen te werken en de interacties en relaties in het systeem zichtbaar te maken.

De duur van een systemische opstelling kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van het vraagstuk of probleem en het aantal symbolische representaties. Een opstelling kan enkele minuten tot enkele uren duren. Vaak worden systemische opstellingen onderdeel uitmaken van een groter evenement, zoals een teambuilding of opleidingsdag, en zijn meerdere opstellingen gepland gedurende de dag.

Waarom meedoen aan een opstelling?

Om een duidelijk beeld te verschaffen over bepaalde thema’s of blokkades in jou leven.

Wil jij een vraag inbrengen of ben je nieuwsgierig?

Neem contact met ons op voor de datums, of als je meer wilt weten.