AYAHUASCA IN NEDERLAND

"Volg Je Hart Het Klopt Altijd"

Wanneer is het juiste moment

Je hebt besloten om mee te doen aan een ceremonie met Ayahuasca in Nederland. Maar wanneer gebruikt iemand het nou eigenlijk. En hoe weet je nou of het ook geschikt is voor jou. 

Misschien ben je al een tijdje zoekende in het leven. Je kan bijvoorbeeld denken op het gebied van je carrière, studie, relatie misschien wel je gezondheid het kan echt van alles zijn. Of heb je al wat stappen gezet op het gebied van zelfontwikkeling door cursussen en/ of workshops te volgen. Heb je misschien al een coach of therapeut ingeschakeld. Wellicht ben je iemand tegengekomen en die heeft zijn/ haar ervaringen met jou gedeeld. 

En toch blijft het elke keer maar knagen, je mist de connectie met het geheel en krijgt het plaatje niet compleet.

Wat kan Ayahuasca voor mij betekenen

Wat Ayahuasca je brengt zijn vaak de inzichten vanuit ons hogere of diepere zelf. Deze waardevolle informatie kan ook enkel en alleen in ons worden gevonden. Als jij “haar roep” voelt dat jij er klaar voor bent, is dat vaak een signaal dat je het mag ervaren. Zie het dan ook niet als een middel dat je “even zomaar” wil proberen. Het is een middel dat zeker niet mag worden onderschat in haar wijsheid en creativiteit, en de vele manieren hoe ze ons iets duidelijk probeert te maken. Maar ze brengt ons eigenlijk nog wel veel meer. Ze waakt over de diepe transformerende processen. Ayahuasca kan ons ook helen van trauma’s. Ze laat ons ervaren om in contact te komen met jezelf. Al met al wordt je dus eigenlijk meer bewust van het geheel.

Kan ik meedoen

Ayahuasca in Nederland consumeren is mogelijk mits je aan alle voorwaarden voldoet. Er zijn inmiddels vele onderzoeken naar dit heilige sacrament gedaan. Hierbij zijn er allerlei verschillende effecten op het lichaam en de geest gevonden. 

De Ayahuasca kan dus in samenwerking met bepaalde medicijnen en/ of drugs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit kan ook gelden voor homeopathische middelen en/of neusspray. Ons advies is om in eerste instantie jouw eigen arts te vragen over je medicijn gebruik. Vraag of de medicatie gecombineerd mag worden met de zogenoemde MAOi remmer. Komt je arts er niet uit, of heeft je arts twijfels, dan kunnen wij altijd onze medische adviseur raadplegen. 

Indien je medicijnen of middelen gebruikt kan het zijn dat er rekening moet worden gehouden. Dit kan zijn met de op- en afbouw ervan. Ook na een ceremonie kan niet altijd direct worden gestart.  In veel gevallen is het namelijk wel mogelijk om deel te nemen aan een ceremonie. Mits er aan de voorschriften wordt gehouden.

Bij geen gebruik van middelen, en geen medische en of psychische symptomen, kan je dus meedoen.

Contra Indicaties

Om aan een ceremonie deel te kunnen nemen is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal medische en/of psychische condities. Deze kunnen namelijk een contra indicatie zijn voor deelname. Denk aan Psychiatrische indicaties als Borderline, Schizofrenie, (aanleg voor) psychose en medische indicaties zoals hartklachten en hoge bloeddruk enz., enz… Zulke omstandigheden dienen ten allen tijden vooraf te worden vermeld. In overleg met onze medisch adviseur wordt beslist of deelname mogelijk is. Zijn advies is bindend.

MAO-remmers moeten met grote voorzichtigheid gebruikt worden want ze kunnen in principe het effect veranderen van voedingswaren die normaal gesproken ongevaarlijk zijn. Als gevolg daarvan kunnen hoofdpijn, misselijkheid en verhoging van de bloeddruk optreden. Hou in ieder geval rekening met de onderstaande gegevens. Dit is een minimumveiligheid, maar dient steeds individueel bekeken te worden. Daarom wordt er bij je aanmelding o.a. naar het gebruik van medicijnen en andere (geestverruimende) middelen gevraagd. 

 • LSD
 • Cocaïne
 • Heroïne
 • Amfetamine (speed)
 • MDMA (XTC)
 • Ketamine
 • Mescaline cacti (Peyote en San Pedro)
 • Alcohol
 • Narcosemiddelen
 • Ephedra/ephedrine(Xtenzion, ultra boost, Superstacker, Ephedra Supercaps, etc.)
 • Pseudo-ephedrine
 • Macromerine
 • Phentermine
 • Iboga (Na Iboga mag men tenminste 6 weken geen Ayahuasca tot zich nemen)
 • Alle andere bewustzijnsverruimende drugs die niet op deze lijst staan
 • Voorzichtigheid is ook geboden bij: Antihistaminica (in anti-allergie middeltjes), disulfiram, propanolol, hydralazine, carbamazepine

Voor een sterkere en reinigende effect kan de ervaring met Ayahuasca worden verhoogd als je hier rekening mee houdt.

 • Bij voorkeur wordt koffie, alcohol, sigaretten/ sigaren afgeraden
 • Eet lichte maaltijden en indien mogelijk geen (rood) vlees
 • Seksuele onthouding, om je eigen lichaamsenergie te bewaren

Ayahuasca is licht bloeddrukverhogend. Daarom kun je het beste de volgende voeding vermijden (deze voedingsmiddelen bevatten Tyramine en geven daardoor een risico op bloeddrukstijging)

 • Alcoholvrij bier (i.v.m. biergist), gist in vitaminesupplementen, Marmite, Tartex, sojasaus, sojapasta, tempeh (tahoe mag wèl).
 • Oude kaas en schimmelkazen (zoals Roquefort , Brie, Camembert), Emmentaler, Gorgonzola, etc. (jonge en licht belegen kaas, cottage cheese en roomkaas mogen wel).

Deze voedingsmiddelen kunnen eventueel hoofdpijn en/of misselijkheid veroorzaken

 • Chocolade
 • Cafeïne (zit in koffie, zwarte thee, cola, guarana, energy drinks)
 • Zure room
 • Niet-vers vlees, vleesextracten, droge en gefermenteerde worst (zoals bologna, salami, pepperoni, corned beef en lever)
 • Zoute vissoorten, gedroogde zoute vis, zure haring
 • Zuurkool
 • Sojabonen, linzen, limabonen, favabonen en sneeuwerwten
 • Avocado’s, vijgen, rode pruimen, ananas, frambozen
 • Pinda’s
 • Niet-gefermenteerde sojasaus (gefermenteerd is wel toegestaan: bijv. Tamari)
 • Gistextracten/gebrouwen gist (Marmite)
 • Ginseng
 • St. Janskruid (afhankelijk van de dosis)
 • Neussprays (Vicks-preparaten op basis van dextromethorfan)
 • LSA (morning glory en baby hawaiian woodrose seeds)
 • MDA-gerelateerde kruiden (nootmuskaat, calamus)
 • Andere stoffen met MAO-remmend effect

Zorg dat je laatste maaltijd minimaal 3 uur voor het laatst was.

Ik heb besloten om mee te doen

Nu je weet dat je rekening moet houden met het dieet en je medicatie/ homeopatische middelen gebruik. Is het verder heel goed om te weten, dat……

hoe zuiverder je de ceremonie ingaat, hoe waardevoller het voor je kan zijn. Neem dan ook regelmatig de tijd om voor jezelf even stil te staan. Nadat je je hebt aangemeld en de betaling hebt gedaan, ontvang je een bevestiging van deelname, je plek is dan ook gereserveerd voor jou. 

Een aantal dingen waar je voor jezelf al rekening mee mag houden is het uitzoeken van wat je aantrekt tijdens deze sessie, we zijn gekleed in het wit. Verder is het handig om een flesje water mee te nemen, en een dekentje en kussen om het jezelf in ieder geval comfortabel te maken.

Voordat we aan de ceremonie starten is er eerst nog ruim de gelegenheid om bij te komen met een kopje thee. Ook zal ik hier de ruimte beiden om wat meer uitleg te geven over de werking. En is er de ruimte om al je vragen te stellen. 

Wat kan ik verwachten Tijdens een ceremonie

Met Ayahuasca (analoog) kun je, onder de juiste omstandigheden en goede begeleiding naar hogere dimensies reizen, waarin je dus diepe………

waardevolle inzichten kunt krijgen. De reizen zijn zacht en liefdevol, met een moederlijke spirit, soms zeer humoristisch, verbindend, en altijd kloppend. En vooral nooit meer dan wat jij aankan op dit moment. Het komt ook voor dat je zeer intens mag beleven waar de blokkades in je huidige leven vandaan komen, en wat je zelf (on)bewust in stand houdt.

Op zo’n 30 tot 60 minuten na inname worden de eerste effecten van de Ayahuasca merkbaar. Muziek wordt levendiger en neemt je mee op reis naar een ongekende ervaring. Met gesloten ogen kun je complexe patronen waarnemen (zogenaamde closed-eye visuals). Anderen ervaren juist een intense gevoel in hun lijf, alsof je weer opnieuw een activatie van je systeem beleeft. Tegelijkertijd wordt duidelijk waarom hallucinogene middelen geestverruimend worden genoemd, denkpatronen en je beleving van de realiteit worden verbogen waardoor je een nieuwe, interessante kijk krijgt op de meest alledaagse objecten en handelingen. Je emoties kan je ervaren in hele andere lagen waar we ons normaal gesproken misschien niet bewust van zijn. Sommige dingen vallen ineens op hun plek, alsof het de normaalste zaak van de wereld lijkt, terwijl relatief simpele kennis, plots bijzonder complex lijkt. Het kan verder ook een enorme fysieke reiniger zijn, dit komt wel eens voor bij mensen die een verleden hebben met verslavingen, of zwaar medicijn gebruik. 

Wat kan ik verwachten Na een ceremonie

Nadat we de ceremonie hebben afgesloten, is er de gelegenheid om wat te nuttigen. Afhankelijk van de gekozen ceremonie zijn er verschillende opties:

Het is goed als je je na afloop aan deze aandachtspunten houdt:

Plan aansluitend geen drukke afspraken. Je staat nog extra open en dingen kunnen meer dan anders op je afkomen. Het is fijn als je het ook een of twee dagen daarna rustig aan kunt doen.

Drink na de ceremonie en de dag erna extra water. Je hebt tijdens de ceremonie weinig gedronken en het vochtgehalte in je lichaam moet aangevuld worden. Bovendien kan Ayahuasca verontreinigingen in je lichaam opruimen. Je helpt je lichaam deze af te voeren door extra te drinken.

Geef jezelf de gelegenheid om te ervaren wat Ayahuasca met en voor je gedaan heeft. Er zijn hierin individuele verschillen, maar doorgaans hebben de ervaringen uit je reis na een periode van ca. een week een plek gekregen en kun je merken dat er dingen veranderd zijn. Het is absoluut een extra als je dit proces bewust doorleeft en observeert.

Heb je nog allerlei vragen die na de ceremonie allemaal zijn opgekomen, dan is het fijn om contact te hebben met gelijkgestemden. Minimaal 1 keer in de maand hebben we dan ook de Cirkel van Compassie.  

Je kan uiteraard na de ceremonie altijd even persoonlijk contact opnemen. Hier kunnen we samen bekijken wat er nodig is. 

Het is nooit te laat

Een exact tijdstip is lastig aan te geven, en er is een periode van voorbereiding nodig voordat je echt deel kan nemen aan een ceremonie. Luister naar je hart en voel aan of het voor jou klopt!

Je bent er bijna...
voltooing informatie 70%