AYAHUASCA

“De Heldere Waarheid van het Plantenmedicijn”

Ayahuasca het Plantenmedicijn

Hier vind je meer informatie over Ayahuasca in Zuid Holland. Heb jij ook over Ayahuasca het Plantenmedicijn uit de Amazones gehoord, en vroeg je jezelf af wat dit nu eigenlijk is. Wellicht heb je er al genoeg over gelezen, en ben je op zoek naar jouw Tempel. Onze locatie is gelegen onder de rook van Rotterdam in Capelle a/d IJssel bij SunGaya. Ook wel bekend met Power Coaching.

In ons centrum is er de mogelijkheid om in een groep (eventueel zelf samengesteld), of individueel, om zelf deel te mogen nemen aan één van onze ceremonies. Uiteraard onder zeer ervaren en deskundige begeleiding. Hierbij staan Veiligheid en “Eigen”waarde hoog in het vaandel.

Wat is Ayahuasca

Laten we ten eerste voorop stellen dat Ayahuasca géén Drug is. Het is een plantenmedicijn. De Ayahuasca vindt zijn oorsprong in de Amazones. Het is geen “Quick Fix”, of een oplossing voor al onze problemen. De antwoorden zijn altijd te vinden in ons zelf. Ayahuasca het plantenmedicijn biedt je slechts een mogelijke toegang. Een toegang die ver boven onze eigen bewuste denkpatronen gaan. Een andere dimensie die wij hier “normaal” op aarde misschien niet “bewust zijn”. Het plantenmedicijn kan je inzichten laten zien in jouw diepgewortelde patronen. Patronen waar je wellicht een proces-verandering in wilt ondergaan. Je kan denken aan bijvoorbeeld de symptomen die horen bij een burn-out, of een depressie.

Door wat Ayahuasca je aanbied kan je een heldere blik op het leven krijgen. Je kan het vergelijken met een spiegel die je wordt voorgehouden. Maar het zal jou nooit zeggen of vertellen wat je wel/niet moet doen. Het is een momentopname die jou een stapje verder kan brengen naar jouw doel. Dit wil niet zeggen dat het af en toe pittiger kan zijn dan je zelf had verwacht. Maar weet dan, dat je nooit meer krijgt dan wat jij op dit moment aankan. De beleving van een Ayahuasca ervaring kan je bijna niet in woorden uitleggen Je begint het pas een beetje te begrijpen als je het zelf hebt mogen meemaken. 

Welke Ayahuasca schenken wij

Er zijn wel honderden soorten planten die de zelfde werking hebben. Daardoor zijn er dus enkele duizenden verschillende combinatie te maken. De ceremonies bij Power Coaching worden verzorgt met een theebrouwsel van 2 verschillende plantencombinaties. 

De plantenmedicijnen die wij gebruiken voor onze ceremonies zijn met de combinatie vanuit Peru en/ of uit Brazilië. Er worden voor al onze theebrouwsels enkel natuurlijke producten gebruikt zonder extra toevoegingen.  Het brouwproces duurt gemiddeld 1-3 dagen. Dit is afhankelijk van de planten, en we brouwen het zelf. Wij bieden je dus de mogelijkheid om zelf het verschil te ervaren. 

Wat moet ik weten over MAO-remmers?

Bij Ayahuasca is DMT (Dimethyltryptamine) is de werkzame stof die voor het visioenopwekkende effect zorgt. Normaal gesproken is DMT niet werkzaam wanneer het oraal ingenomen wordt. Dit komt doordat het wordt afgebroken door Monoamine oxidase (MAO). MAO is een enzym dat overal in het lichaam aanwezig is (ook in de maag).
Om deze reden wordt in een Ayahuasca sessie als eerste een MAO-remmer gedronken. MAO-remmers (of MAO- inhibitors) gaan de actie van het MAO enzym tegen waardoor zij de afbraak van stoffen zoals DMT stoppen. Dit zorgt ervoor dat oraal ingenomen DMT via de bloedbaan de hersenen kan bereiken. Zo’n combinatie van een DMT bevattende plant en een MAO-remmer noemt men doorgaans Ayahuasca.

MAO-remmers zijn onder andere:

  • Syrische Wijnruit / Syrian rue / Peganum harmala
  • Ayahuasca / Banisteriopsis caapi
  • Sommige (oudere) antihypertensiva

MAO-remmers moeten met grote voorzichtigheid gebruikt worden. Ze kunnen in principe het effect veranderen van voedingswaren die normaal gesproken ongevaarlijk zijn. Als gevolg daarvan kunnen hoofdpijn, misselijkheid en verhoging van de bloeddruk optreden.

Syrische Wijruit & Jurema (Mimosa)

Over de hele wereld zijn er meer planten, die DMT produceren gevonden, en planten met een MAO-remmende werking. ….

Vanzelfsprekend wordt er geëxperimenteerd met het maken van brouwsels die een vergelijkbaar effect hebben als Ayahuasca. Maar zodra je niet de B. Caapi liaan als MAO-remmer gebruikt, of je neemt andere planten in plaats van Chacruna of Chagropanga voor de DMT, dan spreken we van een Ayahuasca analoog, of Anahuasca.

Wij maken graag gebruik van de combinatie met Peganum Harmala als MAO-remmende werking, en met Mimosa Hostilis als DMT-bron. De zaden van de Peganum Harmala, ook wel Syrische wijnruit genoemd is met zijn oorsprong terug te vinden in het Midden-Oosten. De plant Mimosa Hostilis wordt ook wel Jurema genoemd, en komt oorspronkelijk uit de Amazone. Deze wordt vaak ook wel benoemd als; “Moeder Ayahuasca”. Er vinden hier 2 schenkingen plaats.

Caapi & Chacruna

Ayahuasca heeft als de letterlijke vertaling vanuit de Quechua (de taal van het Inca-rijk), voor ‘liaan van de ziel’. Liaan met een ziel’.  Of ook ‘liaan van de doden’. ……

Ayahuasca het plantenmedicijn verwijst traditioneel naar de Banisteriopsis Caapi liaan, een MAO-remmende plant. Of naar het brouwsel gemaakt van deze liaan in combinatie met een DMT-bevattende plant. Meestal worden de bladeren van Psychotria Viridis (Chacruna) of Diplopterys Cabrerana (Chagropanga of Chaliponga) gebruikt. De eerstgenoemde plant wordt in het Amazone bassin gebruikt en de tweede in de voetheuvels van de regio’s waar Ayahuasca voorkomt. Deze combinatie wordt dan ook vaak “Grootmoeder Ayahuasca” genoemd.

Wij maken gebruik van Caapi, in combinatie met de Chacruna. De werking van dit plantenmedicijn is iets korter van duur, en er worden dus hier 3 schenkingen aangeboden. Je lichaam zal zelf aangeven of jij er 1, 2 of 3 nodig hebt.

Verslavend en/ of Gevaarlijk

De consumptie van deze plantenmedicijnen tonen geen bijwerkingen, het is niet verslavend en het produceert geen ontwenningsverschijnselen…..

De consumptie van deze plantenmedicijnen tonen geen bijwerkingen, het is niet verslavend en het produceert geen ontwenningsverschijnselen. Dat wil zeggen dat mensen geen symptomen van onthouding tonen wanneer ze stoppen met consumeren. Hoewel het een psychoactief component bevat (DMT), kan het niet worden beschouwd als een klassieke drug of als verslavend middel met negatieve effecten. De smaak ervan is ook niet heel erg bijzonder lekker. 

Ayahuasca is in combinatie met bepaalde medicatie en ziektebeelden gevaarlijk en zelfs af te raden, het is dus zeker niet voor iedereen mogelijk om deel te nemen aan een ceremonie. Indien je medicatie gebruikt kan je jouw arts vragen, of je medicatie samen gaat met de zogenoemde MAOi remmer. Komt je arts er niet uit, of zijn er twijfels, dan kunnen wij ten alle tijden onze geneesheer raadplegen (Note: er kunnen extra kosten uit voortkomen). Inmiddels hebben we wel een lijst met middelen waarvan de af-/ opbouw bekend is.

Legaliteit

Hoe zit dat nou met Ayahuasca in Nederland, is het legaal? Deze vraag krijg ik soms van deelnemers. Hieronder heb ik een aantal ……

Hieronder heb ik een aantal highlights uit een artikel gehaald. Het artikel is van 30-4-2018, een uitgebreid verslag hiervan staat op de website van Azarius.

  • DMT of Ayahuasca

DMT wordt als gevaar voor de volksgezondheid beschouwd omdat het op de Opiumlijst staat. Er is echter nooit aantoonbaar bewijs gevonden dat het echt gevaarlijk zou zijn. Sterker nog: DMT is een lichaamseigen stof voor de mens en komt in vele organismen over de hele wereld voor. Bovendien is DMT niet hetzelfde als Ayahuasca (of Daime)

  • Ayahuasca Voorlopig strafbaar

Sinds een recente uitspraak van het Hof van Amsterdam wordt Ayahuasca als strafbaar beschouwd in Nederland. Het brouwsel uit het Amazonegebied bevond zich lange tijd in juridisch grijs gebied. Aan dit grijze gebied lijkt nu een einde te komen.

De verwachting is dat het nog anderhalf tot twee jaar zal duren voordat de Hoge Raad uitspraak doet. Tot die tijd gaat het OM waarschijnlijk niet over op het handhaven van de nieuwe regels. Voorlopig verandert er in de praktijk vermoedelijk dus (nog) niet zoveel.

  • Ayahuasca Rituelen

Ayahuasca wordt vrijwel altijd in een rituele context gebruikt en is niet verslavend. Wetenschappelijke studies naar het effect van ayahuasca wijzen juist op de heilzame werking. Zo heeft het brouwsel antidepressieve effecten en maakt het mensen creatiever. Uit een ander onderzoek blijkt dat de therapeutische effecten van ayahuasca vergelijkbaar zijn met die van een mindfulness cursus.

Wel wijzen experts keer op keer op het belang van goede voorlichting en een gestructureerde setting met ervaren begeleiders. Dit omdat het drankje een vrij intense ervaring kan oproepen. Gebruik wordt afgeraden voor mensen met een psychotische aanleg. Ook mag het brouwsel vanwege de MAO-remmende werking niet met bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, worden gecombineerd.

Juist het legaliseren van ayahuasca in Nederland zal goede voorlichting en de toegankelijkheid van veilige, gestructureerde rituelen bevorderen. De Santo Daime kerk biedt, net als andere professionele ayahuasca schenkers, zo’n veilige en stabiele omgeving.